"Salah blir en cirkel som sluts"

Bild till nyheten "Salah blir en cirkel som sluts"
Januari 2014. Liverpool hade haft en fantastisk höst, firat jul som serieledare och ledda av Luis Suarez tycktes ingenting vara omöjligt för Brendan Rodgers manskap. Men då, likt vi såg repris av i år, saknades kanske den där sista pusselbiten. Och av allt att döma var den där och då utpekad till att heta Mohamed Salah.

Den då 21-åriga yttern från Egypten hade kommit in som en virvelvind i den europeiska fotbollen och ryktades efter 1,5 år i schweiziska Basel vara mannen som skulle förädla Liverpool, ge avlastning till en trupp där Iago Aspas och Viktor Moses varit nyförvärv som inte lyckades bidra, och följde man rapporteringen i media tycktes affären vara så gott som i hamn både en och två gånger.

"But along came Chelsea"

Men tyvärr slutade allt i moll och istället skrev Mohamed Salah på för José Mourinhos Chelsea den 23 januari och med tanke på att det totalt hann bli 13 matcher i den blå tröjan kan vi nog alla vara rörande överens om att Chelsea spenderade mest för att de kunde – och inte lika mycket för att egyptiern var just vad de behövde.

Med en dryg vecka kvar av transferfönstret den gången fanns där barskrapat med plan b-alternativ och Liverpool lämnades med en tunn trupp inför vårens guldstrid – och även om det resultatmässigt knappt gick att önska mer av prestationerna var det ett Liverpool som till sist föll kort och tappade guldet till Manchester City under de sista skälvande veckorna av säsongen.

Att missen av Mohamed Salah på något sett kan kopplas till ett likhetstecken kring den missade titeln är såklart en enorm överdrift. Och inget som ens jag, med mina funderingar kring FSG:s ambitioner, skulle vilja påstå. Men att Liverpool idag är ytterst nära att sluta cirkeln och värva spelaren man missade för 3,5 år sedan tycker jag tyder på en evolution i klubben som bådar gott inför framtiden.

För ska vi vara ärliga är Mohamed Salah idag än väldigt mycket bättre fotbollsspelare än vad han var i januari 2014.

Där och då var han spännande. Lovande. En talang som mycket väl kunde komma och erövra Premier League. Och vem vet hur fallet blivit i just Liverpool.

Men i kombination med att knappast vara Chelseas förstaval och fortfarande ha en spelstil som inte var så direkt och aggressiv som Premier League kan kräva är det först under hans senaste säsonger i Roma som han tagit steget till den absoluta europaeliten.

I det italienska huvudstadslaget har han förvandlats till en poängmaskin och målgörare som sätter skräck i motståndarförsvaren när han anfaller från sin ytterposition. Han är dessutom löpstark, uppoffrande och arbetsvillig även defensivt och tillsammans med Sadio Mané skulle han utgöra ett enormt hot mot alla försvar. Vi kan i alla fall räkna med att det blir åka av’t på Anfield framöver.

Inga papper är kritade och klara än och den här texten kan såklart komma att få brännas upp från något suspekt serverskåp om allting skiter sig, men med de trovärdiga källor som nu talar om att en övergång är nära vågar jag ända ropa ett halvt hej och ställa mig redo att hoppa över den berömda bäcken.

Mohamed Salah har gjort 29 mål på 65 matcher i Romatröjan och lika många mål på 52 egyptiska landskamper. Det är siffror som få yttrar i världen konkurrerar med just nu.

Han fyller 25 år om 10 dagar och är på väg att kliva in i sina absolut bästa år där ett femårskontrakt med The Mighty Reds vore ett förbannat bra sätt att fira det.

Under hela året har hans namn heller inte figurerat i den engelska pressen utan det är ett jobb som gjorts i det dolda, vilket också visar att Jürgen Klopp tröttnat på att ha läckande journalister springande för mycket kring Melwood.

Skulle Salah skriva på kontraktet med Liverpool blir han nu inte den sista pusselbiten likt tanken var 2014. Han blir den första i något som är extremt spännande.

Ryktena kommer att fortsätta att omgärda oss i samma spalter som Virgil Van Dijk, Naby Keita och Alexandre Lacazette och om Salah blir verklighet finns det ingen anledning att ifrågasätta att övriga skulle vara någon form av omöjlighet.

Mohamed Salah vore en fantastisk värvning och ett steg i alldeles rätt riktning för Liverpool. Och om uppgifterna stämmer kring en transfersumma kring £35 miljoner kan man ju bara hoppas att vi slänger på ett par pund i ren desperation för att peta ner Andy Carroll från tronen som vår dyraste värvning någonsin. 


18 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer