​– Same old story

Bild till nyheten ​– Same old story
Eller var de det? För är det en sak som irriterar mig något oerhört just idag så är det att Jürgen Klopp valde att fega ur. Han valde att lägga skulden till missade mål på Roberto Firminos axlar och ersätta honom med Daniel Sturridge. Ett ytterligare bevis på att där saknas lite fingerspitzengefühl i den gladlynte tysken.

Jag följde med i kommentarerna här under veckan och helgen fram till match. Jag skrev själv nyheten om att The Times-journalisten Paul Joyce ville se Sturridge från start och jag upplevde delade läger med en del av er ståendes på barrikaderna för att få till det där bytet. Och som nyhetsreporter måste jag vara objektiv.

Som krönikör tycker jag däremot att det är helt åt helvete.

Roberto Firmino är en sjuhelvetes mycket bättre fotbollsspelare än Daniel Sturridge. Han bidrar över hela planen i både offensiven och defensiven och även om han dippat de senaste veckorna var han initialt under säsongen alldeles fantastisk tillsammans med Mané och Salah medan Philippe Coutinho var tvungen att bearbeta faktumet att han inte skulle få igenom sin transfer till Barcelona.

Jag var knappast nöjd i veckan efter att vi förlorat två pinnar i Moskva. Vi borde ha vunnit matchen och vi skapade tusentals chanser för att göra det. Men jag var samtidigt oerhört glad över att se sättet vi fullständigt förstörde vår motståndare på.

Spelar vi fotboll som i tisdags så vinner vi nio av tio matcher mot den typen av motstånd. Så är det bara. Däremot tog vi bort en dimension när vi valde att fega och spela ”den renodlade strikern” istället idag.

Daniel Sturridge anno 2017 är knappast målgaranti. Han har inget klipp kvar i steget och han kommer att fega ur i varenda duell. Han tar knappast jobbet defensivt och är inte mycket till en framspelare heller. 

När Daniel Sturridge inte är synonymt med just målgaranti är han en ovanligt habil fotbollsspelare. Och har så varit sedan 2014.

Jag skrev i onsdags om att vi var på rätt väg. Att jag tyckte laget vi fick se i Moskva hade så mycket talang i sig så att det på sikt kommer att bära frukt. Jag ville dock se Mignolet mellan stolparna och att växla Gomez mot Trent och Gini mot Can får trots allt anses ganska logiskt. Men att Klopp så enkelt föll för snacket om att vår ineffektivitet är det som kostar oss gör mig faktiskt förbannad och orolig.

Vecka efter vecka har han gett chans åt Dejan Lovren att skänka bort poäng. Då och då ersatt med den lika goda poängspridaren Ragnar Klavan, men när Bobby inte stänker dit en nick i Moskva ska han bära hundhuvud.

Daniel Sturridge är passé den tid då han startade fotbollsmatcher av vikt för Liverpool Football Club. Och tycker Jürgen Klopp inte att Bobby Firmino duger borde han gjort något åt det i somras. Precis som han borde värvat en mittback och en fältherre på mittfältet.

Vi vinner possession med råge idag igen. Vi kommer absolut till fler avslut än vår motståndare också, men i ärlighetens namn skapar vi inte alls på samma sätt som i exempelvis tisdags.

Vad som däremot var intakt var vårt katastrofala försvarsspel. Utan att etablera ett enda anfall (förrän en frispark och hörna i 93:e) lyckades Newcastle ha en etta i målkolumnen är domare Pawson blåste av. 

Ostört fick Jonjo Shelvey måtta från egen planhalva och med två mittbackar på hälarna, inkapabla till att utnyttja det här med offside och sen (från Lovrens sida) ett totalt ointresse att göra något åt det, gled Joselu igenom och gjorde mål från ingenting. Återigen egentligen en match där vår motståndare skapar noll – men gör ett. Som mot Moskva. Mot Burnley. Som the same old story, helt enkelt.

Nä, Liverpools problem ligger så sätt inte i offensiven. Vi kommer att göra mål med de spelare vi har. Men det kräver absolut att Klopp visar en hårsmån av tålamod i förhållande till det han gett vårt försvar.

Salah, Mané, Coutinho och Firmino måste få starta vecka efter vecka tills vi eventuellt lyckats lura en jävla powerforward till klubben vid ett kommande transferfönster.

Sen måste vi spendera varenda vaken timme av landslagsuppehållet till att ge försvarsspelet konstgjord andning. Du kan inte ha spelare som står sovandes i närheten av halva utan att ta beslut i att varken stöta upp och ställa offside, eller sjunka hem och ta djup. Dejan Lovren och Joel Matip hade en spelare, en löpning, en jävla uppgift. Det var uppenbarligen för mycket begärt.

Tyvärr menar jag att Joel Matip också är för svag för Liverpool. Något jag pratade med John Aldridge om på Storträffen i Malmö förra veckan. Och jag kan lova att det var han som var hetsigast av oss i den diskussionen.

Men precis som han menar jag att vi behöver ett helt nytt mittlås. Klopp måste se sig taktiskt besegrad vad det gäller att sätta ett försvar. Rent organisatoriskt klarar han inte av det, då måste han köpa in den expertis som krävs.

Vårt försvarsspel var same old story. Men vårt anfall var faktiskt sämre än det brukar. Jürgen Klopp tog fel beslut igen. Och han har tyvärr börjat göra det till en vana. Hans byten ger säller, eller aldrig, effekt och när vi inte knäckt en motståndare efter 45 är det föga troligt att vi gör det efter 90. Det finns fog till oro och det kommer att krävas en reaktion mot Manchester United efter uppehållet.

En förlust där och vår värsta konkurrent är tio pinnar ifrån efter åtta matcher. Trots att det var vi som komma fyra i fjol och skulle utmana i år.

Än så länge är denna säsong två steg bakåt. De tretton dagar som väntar till nästa match måste vara en uppvärmning inför att ta ett ordentligt jävla kliv framåt igen. 

Annars lär vi ha både en och annan tålamodsbägare som börjar fyllas till bredden. 


26 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer