– Nästan en 'Gerrard Light'

Bild till nyheten – Nästan en 'Gerrard Light'
7-0 mot Maribor. Tvåan i den slovenska ligan. Ängagänget från gärdsgårdsserien. Eller laget som tidigare bara släppt in tre mål på fyra hemmamatcher i Champions League? Vi kan vända och vrida länge. Men vart vi än landar hoppas jag alla kan njuta lite av det vi fick se igår.

Maribor må såklart vara Maribor. Och även när resultaten skrivs som igår – eller kanske speciellt just då - kommer det att diskuteras vad motståndet egentligen var värt. Men det ska poängteras att detta lag tidigare bara förlorat en gång på hemmaplan i Champions League - och man har bland annat kryssat mot Chelsea.

7-0 på bortaplan i Champions League är unikt. Det är rekordbra och för upp Liverpool överst på pallen över bortaresultat. Som ett snyggt komplement till att man sedan tidigare innehar rekordet för totalsegrar med sin 8-0-viktoria över Besiktas. Det ger trots allt lite stuns till hur speciell segern var. Och jag tycker inte att vi ska förringa det.

Jürgen Klopp valde att starta i stort sett samma lag som mot Manchester United i helgen. Karius är uttalad keeper på de europeiska jaktmarkerna och när Liverpool förväntades vara mer spelförande vågade han också släppa en tygel på högerbacksplatsen där Alexander Arnold ersatte Joe Gomez – och dessutom fick sätta ännu ett mål till sitt namn.

På mittfältet kom den egentligen enda drastiska förändringen, där James Milner ersatte Jordan Henderson. Ett superbyte, kom det att visa sig.

Det mittfält som så ofta känts statiskt och tillknäppt visade upp en helt ny dimension i sitt spel och lösgjorde både sig själv och anfallarna klart oftare än vad fallen varit tidigare under säsongen.

Utöver matchen mot Arsenal har vi haft svårt att verkligen sätta fart centralt på mittplan. Bolltempot har inte riktigt kommit igång och Henderson, Wijnaldum och Can har inte hittat rätt i arbetsfördelningen. Med James Milner verkade faktiskt alla vara ett snäpp bättre.

Vi behåller såklart motståndet i beaktning. Vi hade vunnit detta med Jordan Henderson också må jag lova. Men jag är inte säker på att rörelsen – och den totala målproduktionen - varit densamma.

I denna trio gavs alla mer utrymme. Det var okej att växeldra och varenda boll skulle inte passera mittcirkeln via tre touch på vår ordinarie lagkapten. Istället var det fritt fram att driva, spela kort och snabbt eller långt och smart. Vi kunde krympa och dra isär. Vi var lite mer oberäkneliga.

På ämnet känns det också på sin plats att lyfta på den berömda hatten för just James Milner. Att ha kommit som en förhållandevis firad mittfältsstjärna, utsedd till assisterande lagkapten… och därefter ganska snabbt bli omskolad till vikarierande vänsterback och därefter placerad i frysboxen. Det hade sannerligen kunnat knäcka även den bästa.

Men James Milner är inte en man av den moderna fotbollen. Han har inte spenderat dagarna på Instagram, i barber-shops eller tatueringsstudios. Han har borrat ner huvudet, tränat, fokuserat – och sett till att vara redo när chansen väl skulle ges.

I min värld var han bäst på plan igår. Han spelade fotboll med ett driv och ett engagemang som krävs på ett centralt mittfält. Han tog gärna hand om bollen, men löpte lika gärna upp en yta till en medspelare. Han var med i offensiven – och han sorterade defensivt de få gånger det behövdes. Man ska ju inte svära i kyrkan här. Men det var fan nästan lite Gerrard Light.

Det är därmed med huvudbry kring helgens mittfält som Jürgen Klopp suttit på planet hem från Slovenien idag. För i min värld är det Jordan Henderson, Emre Can eller Gini Wijnaldum som får uppleva Wembley från bänken på söndag.

Vad gäller offensiven är det såklart också bara till att applådera och tacka för showen. 

Mohamed Salah har kritiserats för att kanske missa lite för mycket – och so be it. Gör han det antalet mål han nu redan gör i Liverpooltröjan kommer vi aldrig att kunna komma gnällandes över de som går utanför. 

Jag har skrivit det förr och skriver det igen. När den här offensiven fungerar är den bland de bästa i världen. Och så länge offensiven är vad den är – kommer målen alltid att komma.

Det har varit många som skrikit efter en Kane eller en Lukaku den senaste tiden. Att vi med den typen av striker förvandlats till en maskin som skulle besegra allt. Jag tycker ärligt talat att det är bullshit. Det är klart att det är lätt att slå sig för just det bröstet när vi nyss hängt in sju mål i Champions League. Men detta är en del av kvittot på den kvalitet vi besitter – och på den kvalitet som kommer att innebära massvis med mål.

Vi har nu också bokfört två nollor på raken och det är såklart ytterligare en extra boost till laget som helhet och till den del av laget jag snarare riktat min kritik mot. Det ska väl sägas att både Manchester United och Maribor varit måttligt intresserade av (eller kunskapsmässigt kapabla till) att försöka spräcka den där nollan men det är alltid oerhört sköna siffror att luta sig mot för spelare som tagit emot så mycket kritik.

För båda lagdelarna väntar dock ett elddop redan på söndag. Trippen till Wembley blir verkligen ett bevis på vart vi är på väg. Kan målfabrikationen fortsätta och Harry Kane placeras i karantän – ja, då har vi ett Liverpool som de flesta nog ska se upp med. Och det är såklart exakt så där vi vill ha det. 


18 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer