Rapport: Ingen drömcomeback i Bergamo

Bild till nyheten Rapport: Ingen drömcomeback i Bergamo

Liverpool fick en kanonstart i returen mot Atalanta när Mohamed Salah gjorde 1-0 från straffpunkten. Det blev dock inte roligare än så för Klopps manskap som hade stora svårigheter att hitta vägar igenom det blåsvarta försvaret och därmed tog Europa League-resan slut.

SUMMERING:

Liverpool fick den perfekta starten på matchen som verkligen fick upp hoppet om att en vändning var möjlig. Trent Alexander-Arnold svingade in ett inlägg från höger som tog på en motståndararm och domare Letexier pekade på straffpunkten. Mohamed Salah stegade fram från elva meter och kunde säkert placera in matchens första mål. 0-1!

Liverpool tog alltså greppet om matchen direkt, men de uppvisade ändå tendenser av slarv i passningsspelet som gjorde att Atalanta fick visa att de absolut inte är ofarliga i offensiven.

Den första halvtimmen handlade väldigt mycket om ett rött bollinnehav mot ett italienskt försvar som allt som oftast stod helt rätt, något som gjorde det svårt för gästerna att skapa chanser. Allt för ofta blev de fast med bollrullandet på egen planhalva för att sedan slå en längre boll som vanns av de blåsvarta försvarsspelarna.

Mot slutet av halvleken lyckades The Reds åtminstone flytta upp bollinnehavet högre upp i planen och lyckades därmed ta sig in i farliga ytor med lite högre frekvens, men ofta blev det lite för trångt i straffområdet och kanske en passning för mycket i lägen där det fanns möjligheten att vara lite rakare.

Det första jätteläget till att få kontakt på allvar kom i den 37:e minuten när Cody Gakpo lyfte bollen över backlinjen till Salah som löpt sig fri. Egyptiern försökte lyfta bollen över den utrusande målvakten men fick en usel träff som resulterade i ett totalt misslyckat avslut.

Missen såg ut att bli rejält kostsam när Koopmeiners satte bollen i nät på andra planhalvan några minuter senare, men Liverpool lyckades hålla ihop backlinjen tillräckligt för att nederländarens mål skulle dömas bort på grund av offside.

Med några få minuter kvar av halvleken stoppade Isak Hien ett friläge för Luis Diaz med hjälp av handen och ett flertal rödklädda samlades runt domare Letexier för att påtala att det borde resultera i ett rött kort. Svensken fick dock vara kvar på planen då bestraffningen blev gult kort.

Inför matchen pratade Jürgen Klopp om vikten av att hålla nollan för att laget skulle ge sig själva chansen till en vändning. Det lyckades de med i den första halvleken och Salahs mål gjorde att det i allra högsta grad levde inför de avslutande 45 minuterna.

Atalanta klev ut efter paus och fick till sina kanske bästa offensiva minuter för matchen och var mycket nära att kvittera i den 49:e minuten efter ett anfall som tvingade Alisson till en räddning på ett avslut från nära håll.

Liverpool behövde dock inte lång tid på sig för att återta initiativet i spelet vilket gjorde att Atalanta fick återgå till att löpa enormt mycket i defensiven. Känslan var att ett så viktigt andra mål hängde lite i luften.

Efter en timmes spel öppnade matchen upp sig något och spelet blev plötsligt mycket mer böljande än tidigare. Klopp agerade från bänken i den 67:e minuten genom att göra ett trippelbyte: Salah, Diaz och Szoboszlai fick lämna plats för Diogo Jota, Darwin Nunez och Harvey Elliott.

Några minuter senare gjorde tysken ytterligare ett byte: Joe Gomez ersatte Alexander-Arnold.

Liverpool fick ingen omedelbar effekt på bytena och när klockan tickade in på sista kvarten av ordinarie tid var de fortsatt i behov av två mål för att få till en förlängning.

I ett sista försök att hitta en lösning från bänken valde Klopp att ge unge anfallaren Jayden Danns chansen. Robertson var den spelare som lämnade planen.

Atalanta var väldigt effektiva i sitt presspel och kunde på det sättet förhindra Liverpool att skapa något offensivt tryck trots att situationen egentligen krävde en offensiv anstormning från gästernas sida.

Liverpool hade absolut inga svar på presspelet och skapade ingenting överhuvudtaget under slutminuterna. Därmed blev det endast en 1-0-seger och uttåget ur Europa League var ett faktum.