Everton - Liverpool 2-0: Är titeldrömmen död?

Bild till nyheten Everton - Liverpool  2-0: Är titeldrömmen död?
Liverpool kom aldrig riktigt upp i nivå i Merseysidederbyt och tvingades se sig besegrade med 2-0, ett resultat som gör att hoppet om Premier League-titeln nu är i princip dött.

SUMMERING:

Liverpool såg ut att få en mardrömsstart på det 244:e Merseysidederbyt då Calvert-Lewin drogs ned av Alisson och domare Andy Madley pekade på straffpunkten – men en VAR-check visade att en offside skulle dömas i uppbyggnaden till situationen, därmed kunde The Reds pusta ut.

Några minuter senare höll Liverpool att ta ledningen när Trent Alexander-Arnold chippade in en boll in bakom den blåa backlinjen mot Mohamed Salah som spelade den mot den bortre stolpen, men en blåklädd försvarare hann emellan för att rensa undan bollen precis framför mållinjen.

Everton skapade en del från fasta situationer i matchinledningen och Alisson tvingades visa sin kvalitet för att se till att matchen förblev mållös. Just fasta situationer  var temat för matchen under de första 20 minuterna och för hemmalaget var det till synes en önskad utveckling.

Det var just en fast situation och en tilltrasslad sådan som skulle leda till ett 1-0-mål för Everton. En misslyckad rensning gjorde att Everton kunde lyfta in bollen i straffområdet på nytt och efter lite flipperspel kunde Jarrad Branthwaite 1-0 till hemmalaget.

Efter att ha hamnat i underläge fick Liverpool åtminstone lite fart på anfallsspelet och i den 35:e minuten gick bollen som på ett snöre fram till Darwin Nunez som fick ett friläge mot Jordan Pickford, men avslutet gick rakt på målvakten så hemmapubliken fick fira.

Ett nytt fint anfall tvingade fram en ny fin räddning av Pickford några minuter innan halvtidsvilan. Känslan var att Evertons ledning var en skör sådan, men samtidigt hade hemmalaget fått matchen dit de ville genom många och ibland långa avbrott.

Liverpool kunde inte få hål på Everton innan den första halvleken var till ända så när Madley visslade för halvtidsvila vandrade de ut till omklädningsrummet i underläge.

Everton föll gärna ned i ett defensivt, lågt stående, block med i stort sett hela laget, vilket de kunde göra utan att känna någon form av stress tack vare ledningsmålet i den första halvleken. Att hemmalaget föll hem så pass mycket gjorde att Liverpool tilläts dominera bollinnehavet på offensiv planhalva, men att hitta vägar igenom den blåa muren var fortsatt en utmaning.

Liverpool hade haft bollen i sin äga under hela inledningen av den andra halvleken, men en fast situation skulle ge Everton chansen att utöka ledningen. Den första hörnan för halvleken nådde Calvert-Lewin som kunde nicka in 2-0.

I den 63:e minuten gjorde Klopp ett trippelbyte: Harvey Elliott, Wataru Endo och Jarell Quansah ersatte Jones, Szoboszlai och Konaté.

Liverpool lyckades etablera lite offensivt tryck efter bytena och Luis Diaz kom mycket nära att göra en kvittering efter knappt 70 minuters spel då han vek in från vänster och skruvade ett skott mot bortre – men bollen tog i stolpen!

The Reds jagade mål men det blev det blev inte särskilt mycket bättre med bytena. Sean Dyches Everton var trygga i sin ledning och stängde ned gästernas försök till att hitta ett reduceringsmål.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid försökte Klopp få fart på sitt lag genom att göra ytterligare två byten: Joe Gomez och Kostas Tsimikas kom in från bänken i stället för Alexander-Arnold och Robertson.

Bytena gav dock inte önskad effekt. Everton kunde hålla i ledningen utan större problem och när slutsignalen ljöd kändes det som att Liverpools titeljakt i ligan var över.